ПАРОДОНТОЛОГИЯ

Почистване на зъбен камък  

Зъбният камък представлява минерализиран слой зъбна плака, който се образува в резултат на отлагането на неорганични вещества влизащи в състава на слюнката. Натрупва се по всички повърхности на зъбите, катo най- често това са външната повърхност на горните кътници  и вътрешната повърхност на долните резци, тъй като в близост са разположени отворите на изходните канали на слюнчените жлези.  

Отстраняването на зъбен камък се осъществява с ултразвуков апарат. Следва полиране на почистените зъбни повърхности.  Препоръчително е почистване два пъти годишно.  Натрупаният зъбен камък оказва неблагоприятно въздействие върху венците. В резултат на възпалителния процес се появява кървене  и неприятен дъх.  Гингивитът представлява възпаление на венците, което се проявява с червени оточни венци, отдръпване на венците, кървене при четкане и лош вкус.  С напредването на гингивита, той може да премине в парадонтит и симтомите да се задълбочат. Наблюдава се отдръпване на венците, наличие на гной( не винаги), повишена чувствителност към студени и топли  храни и  напитки, лош дъх, промяна в захапката, подвижност на зъбите.  

В ранни етапи на възпалението на венците процесите са обратими. Професионалното почистване на зъбен камък в съчетание с правилно четкане на зъбите и използването на интердентални конци оказват благоприятно въздействие върху венците.  Лечението на парадонтита е продължително и изисква много добра колаборация между лекаря по дентална медицина и пациента. Отстраняването на инфекцията чрез редовно премахване на зъбния камък ще помогне за дезинфекция на меките тъкани и ще предотврати напредването на възпалителния процес.  

Шиниране на зъби  

Често с напредване на пародонталното заболяване се появява подвижност в единични или група зъби. Шинирането цели намаляване подвижността им чрез шиниране заедно.